Een gitaarstijl kiezen

“Wat voor soort gitaar zal ik leren spelen?”

De meeste mensen zijn geinspireerd om gitaar te leren doordat ze een geweldige gitarist hebben horen spelen. Een stemmetje van binnen zegt: “Wat is dat voor geluid? Dat wil ik ook kunnen spelen!”. Als je dit gevoel hebt gehad, dan ben je al aardig op weg om een gitarist te worden.

Als je nog nooit gitaar hebt gespeeld, dan kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen, er zijn namelijk zoveel soorten gitaren en muziekstijlen. Daarbij heeft elke stijl ook zijn eigen specifieke technieken.

Hieronder moemen we de drie meest voorkomende stijlen in gitaar:

“Rhythm Guitar”

Rhythm guitar wordt gebruikt om een lead instrument (bijvoorbeeld een melodie gezongen door een zanger) te begeleiden. De linker hand maakt een akkoord (een groep muzieknoten) en de rechter hand slaat de snaren aan met een plectrum. In een band situatie zorgt de rhythm guitar voor aandrijving en geeft momentum. Het is de motor van de band, de rhythm guitar zorgt voor harmonie en haakt in op de basgitaar en de drums om een solide fundament onder de zang of lead guitar te bouwen.

Afhankelijk van de muziek die gemaakt wordt, kiezen rhythm gitaristen voor een akoestische, een semi-akoestische (elektrische gitaar met open klankkast) of een elektrische gitaar met een solid body (massieve klankkast).  Bij het spelen van volksmuziek of wereldmuziek wordt meestal een akoestische gitaar met stalen snaren gebruikt. Als er rock, blues, funk of metal wordt gespeeld, dan is de eerste keuze meestal een solid body elektrische gitaar.

“Lead Guitar”

Een lead guitar speelt gewoonlijk maar een of twee noten tegelijkertijd. Het kan een melodie, een “riff” (terugkerend patroon van noten) of een geimproviseerde solo zijn. De meeste lead gitaristen gebruiken een plectrum, anderen geven de voorkeur aan het gerbruiken van de vingers van de rechterhand om noten te produceren.

In een band situatie speelt de lead guitarist gewoonlijk de meest belangrijke riffs en melodie lijnen. Hij speelt solos in de intrumentele gedeeltes van liedjes en speelt “vraag en antwoord” met de vocalist en andere instumenten zoals de saxofoon, harmonica of keyboard.

Het type gitaar wat gebruikt wordt door een lead guitarist hangt af van het muziek- genre. In Rock, Blues, Jazz of Metal speelt de lead guitarist gewoonlijk op een elektrische gitaar. Voor andere stijlen zoals Celtisch, Volksmuziek of Bluegrass, werkt een akoestiche gitaar met stalen snaren het beste.

“Fingerpicking”

In de meeste stijlen van fingerpicking guitar, maakt de linker hand een akkoord en de rechter hand “finger picks” een of twee noten tegelijkertijd met de nagels. Fingerpicking wordt vaak gebruikt om een lead instrument of vocalist te begeleiden. Bij meer geavanceerde fingerpicking zijn beide handen gecoordineerd om baslijnen, akkoorden en melodien te spelen.

Gedurende de 20ste eeuw zijn veel fingerpicking stijlen ontwikkeld tot een virtuoos niveau van musiceren. Met de hedendaagse technologie kan je op het internet (Youtube) geweldige fingerpickers vinden die Blues, Ragtime, Celtic, Folk, Country, Jazz, Latin en vele vormen van wereldmuziek spelen.

Het is de wens van vele gitaristen om goed te kunnen fingerpicken omdat ze dan zelf complete liedjes ten gehoor kunnen brengen zonder de begeleiding van andere instrumenten.